چرا روشنایی هوشمند؟

چرا روشنایی هوشمند؟

Smart Lighting

حتما سؤال‌های زیادی در باره‌ی روشنایی هوشمند در ذهن‌تان نقش بسته و کنجکاو هستید تا دلیل هوشمندسازی سیستم روشنایی محیط زندگی‌تان را بدانید. خوب، دلایل زیادی وجود دارد. همین که می‌توانید شدت روشنایی لامپ‌ها را مدیریت کنید و یا با استفاده از فرمان‌های صوتی وضعیت آن‌ها را کنترل کنید، دلایل کم‌اهمیتی نیستند.

اگر سیستم روشنایی خانه‌تان هوشمند باشد می‌توانید چراغ‌ها را گروه‌بندی کنید. مثلا تمام چراغ‌های اتاق نشیمن را در یک گروه و چراغ‌های طبقه‌ی پایین را در گروه دیگری قرار دهید تا بتوانید همه‌ی آن‌ها را با هم کنترل کنید. حتا می‌توانید طبق عادت‌هایتان روتین‌های خاصی را تنظیم کنید. مثلا تنها با گفتن عبارت «Movie Time» چراغ‌های اصلی خاموش و بقیه ‌لامپ‌ها کم نور می‌شوند و محیط برای دیدن فیلم مورد علاقه‌تان آماده می‌شود. حتا می‌توانید برنامه‌يی تنظیم کنید که وقتی در باز می‌شود چراغ‌های تراس روشن شوند. این روال به کمک حس‌گر به راحتی قابل اجراست.

قابلیت ایجاد یک برنامه‌ی زمان‌بندی از دیگر مواردی‌ست که در هوشمندسازی سیستم روشنایی اهمیت دارد. به عنوان مثال، می‌توانید مدت زمانی را که می‌خواهید یک چراغ روشن بماند، تعیین کنید. بعضی از افراد از یک سری الگوها یا بهتر است بگوییم حقه‌ها مثل سوسو کردن چراغ استفاده می‌کنند تا نشان دهند کسی در خانه حضور دارد و مشغول تماشای تلویزیون است. حقه‌يی برای دور نگه داشتن سارقان از خانه‌يی که واقعا خالی‌ست!

چراغ‌های هوشمند چه‌گونه کار می‌کنند؟

این مدل از لامپ‌ها مثل لامپ‌های معمولی هستند، اما فرق‌شان این است که می‌توانند از راه‌های مختلف به وای‌فای وصل شوند. بعضی از این لامپ‌ها مثل لیفکس مستقیما به وای‌فای وصل می‌شوند و بعضی دیگر برای وصل شدن به اینترنت نیاز به هاب دارند و حتا مدل‌هایی هم هستند که از طریق بلوتوث به طور مستقیم به گوشی همراه وصل می‌شوند.

روشنایی هوشمند

کنترل روشنایی از راه دور.

نصب  یک لامپ هوشمند

نصب انواع لامپ‌های هوشمند با هم متفاوت است. برای جاسازی لامپ هوشمند مانند هر لامپ دیگری کافی‌ست آن را در نگه‌دارنده بپیچانید تا نصب شود. برای راه‌اندازی لامپ‌های وای‌فای که بدون نیاز به هاب کار می‌کنند، همين کافی‌ست. در حالت کلی، گام بعد تنظیم هاب و برنامه‌ی کاربردی‌ست. برای تنظیم جزئیات بايد از برنامه‌ی کاربردی کمک گرفت.

قيمت لامپ‌های هوشمند چه‌قدر گران است؟

قیمت لامپ‌های هوشمند بستگی به نوع آن و نیاز شما دارد. اما نه! اين لامپ‌ها آن‌قدرها هم گران نیستند. البته، معلوم است که به طور کلی گران‌تر از لامپ‌های معمولی هستند. خبر خوب این که شما هیچ وقت در معامله با مغازه‌های خرده‌فروشی پشیمان نمی‌شوید، چون همیشه از آن‌ها می‌توان تخفیف خوبی گرفت.

گزینه‌ی دیگری که می‌توان به جای لامپ‌های هوشمند برای هوشمندسازی سیستم روشنايی به کار گرفت، استفاده از کلیدهای روشنایی هوشمند است. با استفاده از اين کليدها امکاناتی مثل  تغيير شدت روشنایی و تنظیم طیف نور و رنگ تابش لامپ هوشمند از دست می‌روند، اما در عوض، هزینه‌ی خریداری تعداد زيادی لامپ هوشمند از دوش‌تان برداشته می‌شود.

پروتکل ارتباطی نهفته در لامپ‌های هوشمند

سه رویکرد اصلی برای اتصال لامپ‌های هوشمند به گوشی‌های همراه‌ طراحی شده است. هر کدام از این روش‌ها امتیازها و نارسایی‌هایی دارند. در رو آوردن به برخی از روش‌ها، به تجهیزات اضافی دیگری نياز است تا بتوان تعامل مناسبی با خانه‌ی هوشمند برقرار کرد. در ادامه به اين رویکردها می‌پردازیم.

لامپ‌های زد_ویو و زیگبی

لامپ‌های هوشمند مبتنی بر پروتکل‌های زدـویو و زیگبی متکی به محبوب‌ترین، مطمئن‌ترین و تطبیق‌پذیرترین روش‌های اتصال هستند. ارسال و اجرای به موقع فرمان‌ها مهم‌ترین نکته‌يی‌ست که باید حتما به آن توجه کرد.

این دو پروتکل ارتباطی مخصوص راه‌اندازی خانه‌های هوشمند طراحی شده‌اند و می‌توانند از سیستم‌های بزرگی و یک‌پارچه‌يی که خدمات مختلفی را به صورت هوشمند با اتصال به یک هاب و مرکز کنترل ارائه می‌دهند، پشتی‌بانی کنند. بنا بر این، اگر لامپ هوشمند زیگبی یا زدـویو داشته باشید می‌توانید آن را به هر هاب زیگبی یا زدـویوی وصل کنید. آمازون اکو پلاس و فیلیپس هیو بهترین مثال از این موارد هستند. به طور عادی شما برای استفاده از لامپ‌های هیو نیاز به یک هاب فیلیپس دارید، اما به دلیل این که یک هاب زیگبی در اکو پلاس تعبیه شده، شما به آسانی می‌توانید از لامپ‌های هیو از طریق اکو پلاس و بدون استفاده از هاب فیلیپس استفاده کنید. هرچند با اين رویکرد، برخی از روال‌ها و سناریوهایی که به کمک هاب فیلیپس در اختیار گذاشته می‌شوند، از کف‌تان می‌رود!

بزرگ‌ترین مشکلی که لامپ‌های هوشمند زدـویو و زیگبی با آن روبه‌رو هستند، الزام به استفاده از هاب است. حال چه هاب ضروری متعلق به شرکت سازنده‌ی لامپ‌های هوشمند مثل فیلیپس باشد یا محصولی از شرکت‌های شخص ثالث مثل سامسونگ، وینک و ديگران.

لامپ‌های وای‌فای

لامپ‌های وای‌فای دومین نوع از محبوب‌ترین چراغ‌های هوشمند به حساب می‌آیند. باید تا به حال درباره‌ی تکنولوژی وای‌فای شنیده باشید. اين همان امکانی‌ست که در يک شبکه‌ی خانگی اکثر وسیله‌های خانه‌ را به اینترنت وصل می‌کند، از تلویزیون و گوشی هوشمند گرفته تا لپ‌تاپ و کنسول‌های بازی.

رویکرد لامپ‌های وای‌فای به همین صورت است که به جای اتکا به پروتکل‌های زیگبی یا زدـویو و استفاده از هاب‌های متناظر آن‌ها، مستقیما از طریق دستگاه مودم – روتر که در واقع شامل يک هاب وای‌فای هم هست، به اینترنت وصل می‌شوند. به اين ترتيب، می‌توان با يک برنامه‌ی کاربردی هم‌چه لامپ‌هايی را کنترل کرد. با لامپ‌های وای‌فای دیگر نیاز به هزینه‌‌کرد اضافی برای خرید هاب مستقل و جداگانه نیست.

با اين حال بايد توجه داشت که این لامپ‌ها به اندازه‌ی لامپ‌های مبتنی بر زدـویو و زیگبی به راحتی قابل اتصال نیستند. برای ارتباط با اين لامپ‌ها بايد در سامانه‌ی اينترنتی شرکت سازنده يک شناسه‌ و حساب کاربری ايجاد کرد. آن‌گاه لازم است به سرویس‌دهنده و مرکز کنترل خانه‌ی هوشمند، مانند محصولات اپل و آمازون، برای دسترسی به اين شناسه اجازه صادر کرد. کنترل‌کننده‌ی مرکزی خانه‌ی هوشمند با دسترسی به اين شناسه می‌تواند عملکرد لامپ را کنترل و مديريت کند.

روشنایی هوشمند

کنترل لامپ لیفکس از طریق وای‌فای.

بعد منفی دیگر این لامپ‌ها این است که ممکن است پهنای باند و ظرفیت ارتباط اینترنتی در خانه پاسخ‌گوی نیاز  تعداد زیاد لامپ‌ها نباشد. در اين صورت، ممکن است تأخیر در شبکه‌ی اینترنتی خانه ایجاد شود. برای رفع اين دردسر، به یک هاب یا روتر نیاز است که بتواند از تعداد زياد ابزارهای متصل به شبکه‌ی وای‌فای به نحو مطلوب پشتی‌بانی کند.

از بين لامپ‌های معرفی‌شده در پست قبلی، لامپ‌های لیفکس و یوفی از پروتکل ارتباطی وای‌فای استفاده می‌کنند.

لامپ‌های بلوتوثی

لامپ‌های بلوتوثی هم طرفداران خودشان را دارند. با اين همه، به اندازه‌‌ی دو دسته‌ی ديگر از لامپ‌ها محبوب نیستند. ممکن است قیمت اين لامپ‌ها ارزان‌تر باشد و تولیدکنندگان بتوانند با هزینه‌ی مقرون به صرفه‌ای این لامپ‌ها را بسازند و عرضه کنند، اما به پای محصولات وای‌فای، زد-ویو و زیگبی نمی‌رسند.

باری، همان‌طور که هدفون‌ها و وسیله‌های پوشیدنی از طریق بلوتوث به تلفن‌های همراه‌ متصل می‌شوند، لامپ‌های بلوتوثی هم به گوشی‌ وصل می‌شوند تا بتوان آن‌ها را به راحتی کنترل کرد.

يکی از ابعاد منفی استفاده از اين لامپ‌ها دردسرهای زوج کردن آن‌ها با گوشی‌های هوشمند است. ارتباط‌های بلوتوثی برای مدت طولانی پایدار نيست و دچار قطعی می‌شوند. در هر بار اقدام به عملیات کنترلی بايد بررسی کرد که آيا ارتباط قطع نشده و مدام بايد تنظیمات بلوتوث را خاموش و روشن کرد و به جست‌وجوی متقابل لامپ و گوشی مشغول شد.

از ديگر سو، بیرون از خانه‌ و با افزايش فاصله از محل نصب لامپ به کمک بلوتوث نمی‌توان کاری کرد، زيرا ديگر دسترسی به لامپ موجود نيست و نمی‌توان آن‌ها را کنترل کرد. علاوه بر این، برای تعامل با دستیار‌های گوگل و الکسا استفاده از یک هاب واسطه ضروری‌ست.